pieni suuri päätös

Tällä sivulla olet tutustunut tietoon fibromyalgian moninaisista oireista ja niiden omahoidosta. Tiedon lisääntymisen ja omahoidon tavoitteena on elämänlaadun paraneminen. Esille nostettujen omahoitovinkkien käyttöönotto saattaa edellyttää elämäntapamuutoksia. Muutos koostuu pienistä asioista ja kaikkea ei tarvitse eikä kannata toteuttaa kerralla vaan tehdä niitä osissa itselle mielekkäällä tavalla. Fibromyalgian oireet eivät ole alkaneet yhtäkkiä vaan ne ovat lisääntyneet ajan kuluessa. Niitä ei voi myöskään vähentää hetkessä. Muutokset vaativat pitkäjänteisyyttä ja aikaa.

askel kerrallaan

Voisitko valita aihealueista itsellesi tärkeimmän ja tehdä päätöksen toteuttaa pienen käytännön asian siihen liittyen. Mikä muutos arjessasi olisi motivoiva ja tuntuisi hyvältä? Mikä olisi sinulle erityisen tärkeää ja mikä muutos tuntuisi mahdolliselta? Pienestä muutoksesta tulee iso, kun toteutat sitä joka päivä. Hyvät asiat aiheuttavat yleensä lumipalloilmiön eli kasvavat tuoden mukanaan muita hyviä asioita.

Jos valitset askelten lisäämisen päivääsi, huolehdit säännöllisestä ateriarytmistä, toteutat rentoutusharjoituksia tai saat parannettua unen laatua ja määrää, huomaat vireystilasi paranevan ja seuraavan muutoksen mahdollisuus kasvaa. Muista kuitenkin tehdä muutoksia maltillisella aikataululla ja itseäsi kuunnellen. Isojen muutosten tekeminen kertarysäyksellä ei yleensä onnistu vaan stressi lisääntyy. Onnistumisen mahdollisuudet pienenevät. Ole itsellesi armollinen, mutta jämäkkä pienen päätöksen suhteen. Seuraavan päätöksen aika on sitten, kun ensimmäinen valitsemasi toimi on muuttunut luonnolliseksi osaksi arkeasi niin, että sinun ei tarvitse enää kiinnittää siihen erityistä huomiota vaan se on luonnollinen osa päivääsi.

ajatuksista käytäntöön

Muutostarpeet omassa elämässä ja arjessa on usein helppo tunnistaa, mutta miten saada muutos alkuun käytännön tasolla? Ajatuksemme ja käyttäytymisemme kulkevat kovin mielellään vanhaa tuttua polkuaan; uuden väylän raivaaminen on huomattavasti työläämpää kuin valmiilla ladulla sivakointi. Perusteita aloittamisen lykkäämiselle on helppo löytää ”Juuri nyt en jaksa, ehkä sitten syksyllä, kun ihmiset muutenkin aloittavat kaikkea uutta” tai ”Helppohan se muiden on sanoa, mutta ei onnistu näillä eväillä”. Vanha tuttu polku tuo turvaa, mutta se tuo myös aina samaan paikkaan.

Muutos muutoksen vuoksi ei ole kovin innostava tavoite. Suunnitelmien vieminen käytännön tasolle vaatii oman oivalluksen siitä, mitä hyvää saat elämääsi aloittamalla muutoksen ja jatkamalla sitä pienin askelin silloinkin, kun tuntuu pahalta ja on vaikea nähdä sinnittelyn myötä seuraavaa palkkiota. Välitätkö hyvinvoinnistasi niin paljon, että olet valmis sitoutu­maan uudenlaisten elämäntapojen harjoittelemiseen ja samalla luopumaan jostakin vanhasta tehdäksesi niille tilaa?

Tavoite on lopputuloksen kannalta tärkeä. Se ei kuitenkaan vie askeltakaan eteenpäin, jos sitkeys ja halu muutostyöhön on hukassa. Ikävillä ja lannistavilla ajatuksilla on taipumus sammuttaa hyvät aikeet, etenkin jos tavoite arjen kiireessä tuntuu liian kaukaiselta. Mitä jos kokeilisit pilkkoa tavoitteen osiin, aloittaa ihan pienestä? Ja voisitko löytää halun ja sitkeyden jo matkan tekemisestä kohti päämäärää?

Opettele iloitsemaan jo ensimmäisestä askeleesta.  Ja huonona päivänä siitä, ettet käänny ja lähde takaisin, vaan pysyt siinä etapissa, johon olet jo jaksanut ponnistaa. Jos lipeät, niin kuin jokainen meistä joskus, ole itsellesi lempeä. Jatka matkaa heti kun voit, uuden askeleen ottamista ei tarvitse odottaa seuraavaan viikkoon. Muista myös, että koko elämää ei tarvitse muuttaa kerralla eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa uudelleen. Tänään ottamasi askel vie kohti suurempaa muutosta, kunhan suuntasi pysyy oikeana.