Ett litet stort beslut

På den här webbplatsen har du fått läsa om de olika symtom som fibromyalgi kan orsaka och om egenvården av dem. Målet med ökad kunskap och egenvård är att förbättra livskvaliteten. För att du ska kunna använda de egenvårdstips som presenterats kan det krävas att du gör en del livsstilsförändringar. Förändringarna består av små saker och du behöver inte genomföra alla med en gång utan göra dem lite i taget på ett sätt som passar dig. Fibromyalgisymtomen har inte dykt upp plötsligt, utan de har ökat med tiden. Och det går inte att dämpa dem med en gång. Förändringar kräver tålamod och tid.

ett steg i taget

Välj det som är viktigast för dig och bestäm dig för att göra en liten handling relaterad till ditt val. Vilken förändring i din vardag skulle motivera dig och kännas bra? Vad vore särskilt viktigt för dig och vilken förändring känner du att du skulle kunna genomföra? En liten förändring blir stor om du gör den varje dag. Bra saker brukar skapa en snöbollseffekt, det vill säga att de växer och för med sig andra bra saker.

Om du väljer att öka stegmängden under en dag, ser till att ha en regelbunden måltidsrytm, gör avslappningsövningar och lyckas förbättra din sömnkvalitet och -mängd, märker du att din energinivå ökar liksom möjligheten att genomföra nästa förändring. Forcera inte fram dina förändringar, utan lyssna på dig själv. Att göra stora förändringar på en gång lyckas i allmänhet inte, utan ökar i stället stressen. Chanserna att lyckas minskar. Var barmhärtig mot dig själv, men bestämd i fråga om dina små beslut. När den första handlingen du valt har blivit en naturlig del av din vardag, så att du inte längre behöver ägna den särskild uppmärksamhet, då är det dags för nästa beslut.

från tanke till handling

Det är oftast lätt att identifiera förändringsbehoven i sitt eget liv och i sin egen vardag, men hur genomför man förändringen i praktiken? Vi tänker och gör helst som vi alltid gjort; det är betydligt mer mödosamt att röja en ny väg än att trampa i gamla spår. Det är lätt att hitta en orsak att skjuta upp starten ”Jag hinner inte just nu, kanske till hösten då folk ofta börjar med en massa nya aktiviteter” eller ”Det är lätt för dig att säga, men inte så lätt i min situation”. Gamla hjulspår är trygga, men de leder dig inte till nya platser.

Förändring för förändringens skull är inget särskilt spännande mål. För att genomföra dina planer behöver du förstå vilken nytta du kommer att ha av förändringen och av att fortsätta att driva igenom den med små steg också när du mår dåligt och har svårt att se resultatet av dina ansträngningar. Är ditt välbefinnande så viktigt för dig att du är redo att satsa på din nya livsstil och samtidigt ge upp en del gamla vanor för att ge plats åt nya?

Målet är viktigt för slutresultatet. Det tar dig ändå inte alls framåt, om du förlorar din uthållighet och vilja att arbeta för en förändring. Tråkiga och nedslående tankar tenderar att kväva alla goda avsikter, i synnerhet om målet känns för avlägset i din hektiska vardag. Tänk om du kunde spjälka upp målet i små delar och börja med små steg? Kunde du hitta viljan och uthålligheten redan under vägen mot målet?

Lär dig att glädjas redan från det första steget du tar. Och under dåliga dagar av att du inte vänder och går tillbaka, utan att du stannar kvar på den nivå som du redan nått. Om du slinter, vilket händer oss alla i något skede, var snäll mot dig själv. Fortsätt så fort du kan, du behöver inte vänta till nästa vecka för att göra ett nytt försök. Kom även ihåg att du inte behöver förändra hela ditt liv på en gång och att det aldrig är för sent att börja på nytt. Det steg du tar i dag är ett steg mot en större förändring så länge du håller dig på rätt spår.

All förändring börjar i dina egna tankar. För att du ska lyckas med din egenvård, fundera på vilka saker i din vardag som hjälper dig och vilka som hindrar dig att lyckas. Börja med de saker du själv kan påverka. Övningarna på denna webbplats hjälper dig att förändra dina tankesätt och att utveckla din problemlösningsförmåga i praktiken.