Kamratstöd

Kamratstöd är att träffa och dela erfarenheter med personer i liknande livssituationer och med samma upplevelser. I bästa fall stärker kamratstödet dina resurser och hjälper dig att klara av vardagen samtidigt som det ger en upplevelse av samhörighet.  Många har konstaterat att de tack vare kamratstödet inte längre känner sig ensamma med sin fibromyalgi.

Fibrovertaiset-gruppen på webben

Vill du träffa andra som är i samma livssituation som du eller som har upplevt samma saker som du går igenom för närvarande i din fibromyalgivardag?

Kamratträffar ordnas på webben i Reumaklubbens Fibrovertaiset-rum ungefär en gång i månaden på adressen reumaklubi.reumaliitto.fi. Du får information om träffarna på Reumaförbundets evenemangssida och Facebooksida. I webbträffarna deltar en utbildad kamratledare.

Träffarna är öppna för alla som insjuknat i fibromyalgi och kräver ingen förhandsanmälning. Notera att det finns plats för tio deltagare i träffarna.

Kamratstödet ger kraft och välbefinnande!

Välkommen med! Nedan finns en länk direkt till träffen

https://reumaklubi.reumaliitto.fi/ui/#/

I tjänsten Hitta en kamratstödjare kan du leta efter en kamratstödjare som passar din egen situation.

Över 100 kamratstödjare från olika håll i landet har registrerat sig i tjänsten som Reumaförbundet administrerar. I tjänsten kan du leta efter en kamratstödjare med olika sökkriterier, till exempel diagnos, tema, ort eller ålder. Tjänsten är planerad i samarbete med och utifrån önskemål som personer med reumatiska och andra sjukdomar i stöd- och rörelseorganen har framfört.

Även anhöriga till personer med fibromyalgi kan kontakta kamratstödjare. I tjänsten hittar du även kamratstödjare som är makar till personer med reumatiska sjukdomar.

Det går att kontakta kamratstödjare på många olika sätt. I tjänsten finns ett kontaktformulär, eller också kan du ringa, skicka ett e-postmeddelande eller ett sms till dem. Träffarna kan ordnas på distans eller öga mot öga.

Kamratstödjarna har förbundit sig till tystnad. Alla som registrerat sig som kamratstödjare i tjänsten har blivit utbildade för uppdraget. De är frivilliga som har specialiserat sig på möten med andra människor och som utifrån sina egna erfarenheter vill hjälpa andra

Du kommer till tjänsten Hitta en kamratstödjare via länken nedan

https://kilta.reumaliitto.fi/Vertaistukihenkilot/Lomakkeet/Hakusivu

Var hittar jag kamratstöd?

Kamratstödet kan förverkligas antingen i ett möte mellan två personer eller i grupp. Stöd erbjuds på träffar, per telefon eller virtuellt. Kamratstödet är jämlikt och ömsesidigt. Det är vanligt att personerna i en kamratstödssituation både ger och tar emot stöd. Kamratstöd kan uppstå på olika sätt. Det kan vara organiserat, spontant eller ske på eget initiativ.

Kamratstödet kan förverkligas antingen i ett möte mellan två personer eller i grupp. Stöd erbjuds på träffar, per telefon eller virtuellt. Kamratstödet är jämlikt och ömsesidigt. Det är vanligt att personerna i en kamratstödssituation både ger och tar emot stöd. Kamratstöd kan uppstå på olika sätt. Det kan vara organiserat, spontant eller ske på eget initiativ.

I en del föreningar finns enstaka personer som är frivilliga kamratstödjare/stödpersoner. Kontakten med dem sker per telefon, e-post eller ansikte mot ansikte. Du hittar deras kontaktuppgifter på föreningarnas webbplatser. Föreningen kan ordna kamratverksamhet också på sociala medier, till exempel i slutna WhatsApp- och Facebookgrupper. Hör dig för hos din närmaste förening om hurdan kamratverksamhet den ordnar för tillfället.

Reumaförbundet ordnar kurser för personer med reumatiska och andra sjukdomar i stöd- och rörelseorganen i olika livssituationer för att stötta deras vardag.  Erfarenhetsutbyte och kamratstöd är ett centralt inslag i kurserna. Kurser ordnas bland annat för personer som upplever att smärtan och sömnbesvären försämrar deras livskvalitet. I responsen från kursdeltagarna har det framkommit att kamratstödet anses vara en viktig faktor som ger kraft. För många har det varit betydelsefullt att en person som gått igenom samma saker som du lätt kan förstå de saker och känslor som du själv har pratat om.

Reumaklubben som Reumaförbundet upprätthåller på webben är en öppen mötesplats för personer som insjuknat i reumatiska och andra sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. I Reumaklubben hittar du någon att prata med, kamratstöd och klubbverksamhet som föreningarna ordnar.

När två personer som har samma sjukdom träffas uppstår spontant kamratstöd i och med att de helt naturligt börjar prata om sina känslor och berätta om sina erfarenheter. Den tredje formen av kamratstöd är kamratstöd på eget initiativ. Det består av möten och kontakter som uppstår ur människans egen aktivitet, till exempel Facebookgrupper som enskilda personer bildar.