Mitä liikuntaa kokeilisin?

On tärkeää löytää oma tapa tai laji liikkua. Kun saa toimia omasta tahdostaan ilman ulkoisia pakotteita tai palkkioita, voi kokea iloa ja tyydytystä omasta toiminnastaan. Silloin on todennäköistä, että liikkumisesta tulee pysyvä tapa.

Etsi kuvia aikaisemmin toteuttamistasi liikuntalajeista tai piirrä niitä.

Mieti, mistä innostuit ja mikä olisi sinulle erityisen mieluisaa. Valitse kuvien perusteella ainakin yksi tapa kokeiluun. Pienikin liikkeellä olo ja paikallaan olon tauottaminen saavat aikaan myönteisiä vaikutuksia terveyteesi ja toimintakykyysi. Ensimmäisestä liikuntakerrasta alkaen hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunta tehostuu ja nivelten jäykkyys vähenee. Tavoitteellisen liikunnan harrastamisen aika on ehkä myöhemmin.

Suunnittele liikunta niin, että se on helppo keskeyttää. Esimerkiksi voit suunnitella korttelin kiertämisen pitkälle etenemisen ja paluun sijaan. Korttelia kiertämällä on helpompi palata takaisin kotiin, jos päivä ei olekaan paras lenkkeilyyn. Jos et onnistunut, älä lannistu vaan anna itsellesi uusi mahdollisuus toisena päivänä.

Kun olet aloittanut liikkumisen ja mietit, miten jatkaisit ja saisit siitä pysyvän tavan, mikä laji tuntuu omalta? Liikutko mieluummin yksin vai ryhmässä? Mikä tuntuu sopivan rasittavalta? Liikutko omaksi iloksesi vai haluatko asettaa tavoitteita liikunnallesi?

Mikä onkaan valintasi, liiku säännöllisesti mahdollisimman usein. Silloin saat pitkäaikaista hyötyä. Tee sitä, mikä tuntuu omalta ja valitse lajeja, jotka ovat käytännössä mahdollisia. Viikoittain on hyvä liikkua useammalla kuin yhdellä tavalla. Monipuolinen liikkuminen kehittää kestävyyttä, lihasvoimaa, nivelten liikkuvuutta ja tasapainoa. Niiden harjoittamisessa on tutkitusti hyötyä fibromyalgian hoidossa. Harjoittelu parantaa elämänlaatua, lisää hyvinvointia, toimintakyky paranee ja kipu sekä jäykkyyden tunne vähenevät. Opettelemalla tunnistamaan oman kehosi merkkejä, sopiva rasitustaso löytyy.

ryhmä innostaa liikkumaan

Vetovoimaa liikuntaan saattaa lisätä mukava porukka. Samanhenkiset ihmiset kokoontuvat yhteen ja liikunnan ohessa vaihtavat kuulumisia ja jopa ystävystyvät. Ryhmä innostaa liikkumaan erilaisissa pallopeleissä ja ryhmäliikunnoissa. Reipas ja mieluisa musiikki lisäävät liikunnan nautinnollisuutta ja imua liikuntaan.

tanssin taikaa

Kaikki liikunta hoitaa myös aivoja, mutta tanssi on todennäköisesti lajina ylitse muiden. Se kehittää liikkuvuutta, lihashallintaa ja -kestävyyttä sekä tasapinoa. Jos tanssi on reipasta, niin myös sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Musiikki ja tanssi parantavat tutkimusten mukaan mielialaa ja lievittävät kipua. Kun tanssi haastaa muistiin painettavilla liikesarjoillaan, et todennäköisesti pysty keskittymään mihinkään muuhun, vaan kaikki muu unohtuu hetkeksi.

Tanssi on taitolaji, jossa opitaan jatkuvasti uusia askeleita ja askelsarjoja. Kun ne on opittu, resursseja riittää musiikkiin eläytymiseen ja sen herättämien tunnekokemusten ilmaisemiseen. Tanssi ruokkii sekä älyä että tunnetta. Säännölliset tanssitreenit vaikuttavat muistiin, tunteiden käsittelyyn ja tilan hahmottamiseen vain siinä tapauksessa, että laji on mieluisa. Jos koet tanssin tai jonkin muun lajin epämiellyttäväksi, aivojen kannalta lajin harrastamisesta ei ole suurta hyötyä.

luonto liikunnan lähteenä

Voi olla, että nautitkin luonnossa liikkumisesta, sen kauneudesta ja erilaisista vuodenajoista. Mielesi rauhoittuu ja rentoudut. Luonnossa oleilu ja liikkuminen kohentavat tutkitusti mielialaa, ja stressitaso alenee, jolloin virkistyt. Se vähentää myös masentuneisuuden oireita. Fyysiset vaikutukset näkyvät sykkeen ja verenpaineen laskuna, vastustuskyvyn parantumisena sekä matalampana riskinä sairastua sydän- ja muistisairauksiin. Reipas ulkoilu kävellen, pyöräillen tai hiihtäen on hapenottokykyä lisäävää liikuntaa parhaimmillaan.

omat tavoitteet ja aktiivisuuden seuranta

Seuraa päivittäistä aktiivisuuttasi muutaman päivän tai pidemmän jakson ajan ja kirjaa ylös mitä kaikkea fyysistä toimintaa päiviisi kuuluu. Jos käytössäsi on liikkumista mittaava laite tai sovellus, sen avulla on helppo seurata päivittäistä aktiivisuutta. Havaintojen perusteella on helpompi tunnistaa mahdollisia muutostarpeita, asettaa tavoitteita ja suunnitella omaa toimintaa. Aseta itsellesi tavoite tai pari aktiivisuuden lisäämiseksi. Muista kohtuullisuus, armollisuus itseä kohtaan ja säännöllisyys. Omien tavoitteiden suuntaan kulkemista helpottaa, jos päätät päivän, jolloin aloitat ja kirjaat tavoitteesi ylös. Pidä kirjaa itsellesi sopivalla tavalla.