Fibromyalgiaa sairastavan läheiselle

Jos läheisesi on sairastunut fibromyalgiaan, on luonnollista olla huolissaan sekä sairastuneesta että koko muusta perheestä. Voi olla, että joudut muuttuneessa tilanteessa tekemään enemmän kotiaskareita kuin kipujen kanssa elävä kumppanisi ja yhteisten tekemisten suunnittelussa joudutte ehkä jatkossa pohtimaan suunnitelmia myös kivun ja uupumuksen näkökulmasta. Se voi luonnollisesti aiheuttaa turhautumista ja kiukkuakin. On tärkeää uskaltaa tuntea myös negatiivisia tunteita, vaikka ne voivatkin herättää syyllisyyttä. Voisitko kokeilla kertoa tuntemuksistasi läheisellesi rauhallisesti ja avoimesti? Se voi parhaimmillaan avata uudenlaista keskusteluyhteyttä ja lähentää suhdettanne. Uudessa tilanteessa on hyvä yhdessä pohtia sitä, mikä suhteessanne ja perheessänne säilyy myös fibromyalgiaan sairastumisen jälkeen, mistä joudutaan luopumaan ja mitkä ovat niitä asioita, jotka tehdään jatkossa toisella tavalla. 

Miten tukea fibromyalgiaa sairastavaa?

Kipu ja uupumus voivat ajoittain saada läheisesi vetäytymään omiin oloihinsa. Kipu voi myös alentaa ärtyneisyyskynnystä ja lisätä pahaa mieltä puolin ja toisin. Voi myös olla, että läheisesi ei halua olla vaivaksi ja sinnittelee voimiensa äärirajoille. Opettele vähän kerrassaan tuntemaan hänen tapaansa reagoida ja rohkaise häntä kertomaan tuntemuksistaan. Usein paras tapa auttaa on kysyä suoraan, millaista tukea ja apua fibromyalgiaa sairastava toivoo. Voit myös auttaa läheistäsi tunnistamaan jaksamisensa uudenlaisia rajoja ja pitämään lepohetkiä kun huomaat hänen kipujensa voimistuvan. Ole kuitenkin tarkkana, että et ala tehdä liikaa asioita hänen puolestaan, koska silloin on vaarana uupua itse. Varatkaa aikaa yhteisille hetkille ja mukavalle tekemiselle. Erityisen tärkeää on silloin tällöin pysähtyä huomaamaan myös se, mitä muuta kuin fibromyalgia elämässänne on.

Kiinnitä huomiota omaan jaksamiseesi

Fibromyalgiaa sairastavan läheisenä sinun on hyvä kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiisi. Miten jaksat juuri tänään? On tärkeää, että otat säännöllisesti aikaa itsellesi ja autat siten itseäsi ylläpitämään voimavarojasi. Haluaisitko tarkastella omaa arkeasi hieman lähemmin? Arkisten tapojen toimintojen lähempi tutkiminen voi auttaa sinua löytämään juuri itsellesi ja teidän perheellenne sopivia tapoja tukea jaksamista.   

Millaiset toimintatavat arjessasi vahvistavat hyvinvointiasi? Pohdi esimerkiksi saatko nukuttua riittävästi, miten rentoudut ja millainen tekeminen auttaa jaksamaan. 

Entä kuuluuko sinun arkeesi jotakin sellaista, joka ei tue hyvinvointiasi tai on sille jopa haitallista? Haluaisitko/voisitko muuttaa tilannetta jotenkin? Pääset alkuun muotoilemalla itsellesi myönteisen muutostavoitteen ja pohtimalla 2-3 pientä alkuaskelta, joiden myötä liikahdat kohti tavoitetta. 

Fibromyalgiaa sairastavan läheisenä sinulla on oikeus omaan elämään, omiin tunteisiin ja ajatuksiin. Saat olla väsynyt ja heikko. Saat olla iloinen, onnellinen ja oma itsesi. Muista, että sinunkin jaksamisellasi on rajansa ja saat sanoa myös ei. Jos voimavarasi hupenevat, hae apua. Fibromyalgia voi asettaa arkeen monia haasteita, mutta tilanteen kohtaaminen ja hyväksyminen auttaa eteenpäin. Avoin keskustelu, kokemusten ja tunteiden jakaminen on tärkeää teille molemmille ja tukee hyvinvointianne. 

Lue lisää

Share:
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.