Kielteiset tunteet

Harjoittele ilmaisemaan ja säätelemään kielteisiä tunteitasi. Voit käyttää apunasi seuraavia pohdintatehtäviä. Harjoituksiin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, kokeile ja etsi itsellesi toimivimmat keinot.

Listaa itsellesi parhaiten toimivia keinoja ilmaista kielteisiä tunteita. Yritä kuvata ne mahdollisimman käytännönläheisesti ja yksityiskohtaisesti. Kielteisten ja vaikeiden tunteiden ilmaisussa minulla parhaiten toimii: (esimerkiksi ystävälle soittaminen, päiväkirjan kirjoittaminen, piirtäminen jne.)

Pohdi sitten hyväksyntään liittyviä ajatuksiasi. Kirjoita, mistä puolista itsessäsi sinun on vaikea pitää tai millaisia tunteita on vaikea hyväksyä. Lue sitten kirjoituksesi ja muistuta itseäsi myötätuntoisemmasta tavasta suhtautua näihin puoliin itsessäsi. Minun on vaikea hyväksyä itsessäni: (esimerkiksi ”en saa tuntea vihaa”, ”minun on pakko vaan sinnitellä”)

Nämä lauseet toimivat minulla silloin, kun sisäinen puheeni on liian ankaraa: (esimerkiksi ”on ihan ok olla vihainen”, ”kukaan meistä ei ole täydellinen”)

Luettele kolme kielteistä tunnetta ja pohdi, voisiko niiden takaa löytyä signaali muutoksen tarpeesta. Mikä olisi hyödyllisen muutoksen ensimmäinen askel? Nämä vaikeat tunteet kertovat minulle muutoksen tarpeesta: (esimerkiksi: syyllisyyden tunne/”voin sanoa työkaverilleni, että voimme mennä kahville, mutta vain sillä ehdolla että sairauslomistani ei puhuta mitään”, huonommuuden tunne/”voin päättää, että se että toimintakykyni on fibromyalgian vuoksi heikentynyt ei tarkoita sitä, että olisin riittämätön ihmisenä”


Share: